MATRAS ADVIES

voor jouw ideale matras

Sta jij ’s ochtends op met het gevoel dat je wel een betere nachtrust kan gebruiken? Dan is het wellicht tijd voor een nieuw matras. Je matras bepaalt namelijk voor een groot deel hoe goed je slaapt. Maar hoe bepaal je welk matras goed bij je past? Door de vele mogelijkheden die er zijn is het oriënteren en kiezen van een nieuw matras vaak een hele onderneming. We vertellen je graag waar je op moet letten en wat de verschillende kenmerken zijn van de matrassoorten. Zo kun jij je goed oriënteren en kies je jouw ideale matras.

Matras en slaaphouding

Bij de keuze van een nieuw matras is je slaaphouding één van de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden. Elke slaaphouding vergt namelijk zijn eigen matras. Wanneer je zit of staat houden je gewrichtsbanden en rugspieren de natuurlijke vorm van je ruggengraat in stand. Tijdens het slapen neemt het matras deze functie over. Daarom is het belangrijk een matras te kiezen die je wervelkolom op een zo natuurlijke manier ondersteunt.

Slaaphouding-Zijslapen

Zijslaper

Als zijslaper is het belangrijk dat je schouder en heup voldoende in het matras kunnen wegzakken. Zo wordt de wervelkolom goed ondersteund en blijft je ruggengraat in een rechte lijn liggen.

 • Matras met comfortzones

Slaaphouding-rugslaper

Rugslaper

Zorg er als rugslaper voor dat je ruggengraat een S-vorm kan blijven maken. Kies niet voor een hard matras. Bij een te hard matras kantelt je bekken teveel naar voren waardoor er een holte in je rug ontstaat.

 • Medium matras

slaaphouding - buikslaper

Buikslaper

Wanneer je op je buik slaapt heb je behoefte aan een stevige onderlaag. Doorgaans adviseren wij om te kiezen voor een iets steviger matras. Of je voor een medium of hard matras kiest is afhankelijk van je postuur.

 • Stevig matras 

Waar let je op bij het kiezen van een nieuw matras?

Huidige slaapsituatie

Het is goed om je te verdiepen in je huidige slaapsituatie. Maak eerst voor jezelf duidelijk wat voor type slaper je bent. In welke slaaphouding slaap je? Is je bed verstelbaar? En welk type bedbodem heb je nu? Wanneer je antwoord op deze vragen helder hebt, kun je gerichter oriënteren.

Postuur

Naast de huidige slaapsituatie is het belangrijk om rekening te houden met je lichaamsbouw. De verhouding tussen je gewicht, lengte en postuur bepaalt namelijk of je kiest voor een soft, medium of stevig matras. Let niet alleen op je lengte of gewicht, want het gewicht wordt verdeeld over het oppervlak van een matras.

Lichamelijke klachten

Wanneer je fysieke klachten hebt zoals rug- of nekpijn, is het aan te raden om niet een te hard of te zacht matras te kiezen. Ben je allergisch? Dan is een latexmatras een goede oplossing. Dit matras is anti-allergisch en vrij van schadelijke stoffen.

Ventilatie

Per nacht verlies je ongeveer een theekopje aan je vocht. Omdat dit kan leiden tot schimmelvorming is een goed ventilerend vermogen erg belangrijk. Pocketveer en koudschuim matrassen hebben goede ventilerende eigenschappen. Latex en traagschuim matrassen ventileren minder goed.

“Op basis van je lengte bepaal je de maat van je matras. Neem hiervoor je eigen lengte en tel daar 20 centimeter bij op. De breedte van het matras bepaal door middel van je postuur. Heb je een normaal postuur? Kies dan voor een breedte van 90 centimeter. Een breder postuur? Ga dan voor een breedte van 100 centimeter.”

Verschillende soorten matras

Een matras is opgebouwd uit verschillende lagen:

 • De buitenste laag, het omhulsel van het matras, is de tijk, ook wel bekend als matrashoes. Deze is van invloed op je ligcomfort in verband de ventilatie van het matras.
 • De tweede laag is de schuimlaag. Deze laag bepaalt het comfort. Er zijn verschillende soorten schuimlagen zoals koudschuim, traagschuim en latex.
 • De kern van het matras, de derde laag, bestaat uit veren. Er zijn twee soorten veringmatrassen: binnenvering of bonellvering. Standaard kan de pocketveer voorzien worden van drie comfortschuimlagen.

Welk matras het beste is? Dat hangt helemaal van jouw wensen en lichaamsbehoeften af. In de Bedderie.nl shop maken we onderscheid tussen traagschuim, koudschuim, pocketvering en latex. Per matrassoort vind je een beschrijving met de voor- en nadelen op een rij.

Traagschuim

Een traagschuim matras kenmerkt zich door een hoog ligcomfort en de druk verlagende werking. Het reageert op je lichaamstemperatuur en past zich daardoor aan je lichaam aan. Over het algemeen liggen deze matrassen wat zachter en kunnen ze warm aanvoelen. Heb je last van je rug, schouders of nek? Dan is een traagschuim matras uitermate geschikt voor je.

Traagschuim

 • Drukverlagend
 • Past zich aan je lichaam aan
 • Verwarmt
 • Temperatuursgevoeligheid
 • Ventilerend vermogen

Traagschuim

Koudschuim

Dit matras kenmerkt zich door zijn goede veerkracht en de goede ventilatie. Koudschuimmatrassen zijn er in vele densiteiten te verkrijgen. Omdat er in tegenstelling tot bij andere materialen na verloop van tijd geen kuilvorming ontstaat is dit een duurzaam matras. Door de verschillende densiteiten is dit matras geschikt voor iedereen.

Koudschuim

 • Anti allergisch
 • Goede ventilatie
 • 7 comfortzones
 • Zeer geschikt voor boxspring
 • Onderhoud: maandelijks keren

Koudschuim

Latex

Latexmatrassen passen zich het makkelijkst aan je lichaam aan. Ze kenmerken zich door een hoge veerkracht en bieden daardoor een goede lichaamsondersteuning. De SG waarde bij latexmatrassen geeft aan hoeveel latex er in het matras is verwerkt. Hoe hoger de waarde, hoe meer latex. Hoe meer latex, hoe steviger de matrassen. Ben je allergisch? Ga dan voor een latex matras. Vanwege de antibacteriële eigenschappen die latex bezit is dit matras zeer geschikt voor mensen met een allergie.

Latex

 • Meest comfortabele matras
 • Levensduur
 • Ventilerend vermogen
 • Geen kuilvorming
 • Onderhoud: maandelijks keren

Latex

Pocketvering

Een pocketveer matras bestaat uit veren die afzonderlijk in een stoffen zakje zijn verpakt. Doordat de veren afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen past dit matras zich aan je lichaam aan en is het zeer goed ondersteunend. Om een zo optimaal mogelijke ondersteuning te bieden, zijn deze matrassen in zones verdeeld. Elke zone heeft een bepaalde hardheid, zodat het aansluit op de specifieke lichaamsdelen. Veren in de zone van heup en schouder geven bijvoorbeeld minder tegendruk.

Een pocketveringmatras is voorzien van een koudschuim, traagschuim of latex afdeklaag. Elke afdeklaag heeft andere eigenschappen.

Pocketvering

 • Minder weerstand bij het omdraaien
 • 7 comfortabele zones
 • Ventilatie
 • Levensduur
 • Slapen koel (kan overigens ook een voordeel zijn)
 • Gevoelig voor huisstofmijt
 • Minder geschikt voor lattenbodems

Pocketvering

“Houd bij de keuze van een nieuw matras vooral rekening met de ondersteuning en het ligcomfort dat een matras biedt. Een goed conformerend matras zorgt ervoor dat de wervelkolom in zijn geheel goed wordt ondersteund.”

De hardheid van een matras: standaard, medium of stevig?

Naast de keuze voor een bepaald type matras, kun je bij ons ook kiezen tussen verschillende hardheden van het matras. Er zijn drie hardheden te onderscheiden: standaard, medium en stevig. Welke het best bij jou past, is afhankelijk van je slaaphouding, lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur.  Kies je een te hard matras, dan kunnen schouder en heup zich niet genoeg voegen waardoor de wervelkolom plaatselijk niet goed wordt ondersteund. Een te zacht matras zorgt ervoor dat je wervelkolom te veel is gebogen.

0513 648 333 / 06 10 89 88 55

Onderweg of vanuit je stoel, zolang je een telefoon bij de hand hebt, kan je één van onze slaapadviseurs vragen naar het voor jou ideale slaapcomfort.

Stuur ons een bericht

Elke dag van de week, 24 uur per dag kan je met al je slaapwensen en vragen terecht op Bedderie.nl. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Jousterweg 34 | 8447 RH | Heerenveen

Behoefte aan een persoonlijk adviesgesprek? Of wil je proefliggen op de vele matrassen? Je bent van harte welkom in onze showroom in Heerenveen. De koffie of thee staat voor je klaar!